[DYSKUSJA] ProMods 2.40 / 2.41 / 2.42

Horch
Posts: 7
Joined: 19 Sep 2016 20:04
Donation rank:

22 Dec 2019 09:53

Sprawdziłem i miałem średni poziom. Zmieniłem na niski i dodatkowo wgrałem mod eliminujący słoneczniki.
W samym Lepizg zmroziło mi grę na 4-5 sekund. Więc wychodzi na to, że trzeba się rozstać z ProMods do czasu jakieś aktualizacji.
A pomyśleć że kiedyś bez problemu mogłem pozwolić sobie na ProMods + RusMap** + większa ilość modów

**przestało mnie ciągnąć w tamte strony Więc wywaliłem bo po co mieć coś czego się nie używa, a tylko obciąża kompa.

Dzięki za sugestie !

jacek4
Posts: 300
Joined: 21 Jun 2016 22:13
Location: Zawiercie, PL
Contact:

22 Dec 2019 09:57

Podaj parametry komputera, coś mi się zdaje, że masz słaby PC. ale po podaniu Parametry swojego PC-ta stwierdzimy czy jest dobry czy słaby PC.

1) ilość pamięci RAM
2) karta graficzna (marka,model)
3) Procesor(marka,mode).


ja miałem tak samo, miałem Zintegrowaną kartę Graficzną. i miałem na średniej, ale gdy kupiłem lepszy PC, to już nie zacina.
Time to move on the road - Pora ruszyć w trasę - Zeit auf der Straße zu bewegen - På tide å flytte på veien - Время, чтобы двигаться по дороге - Час, щоб рухатися по дорозі

Horch
Posts: 7
Joined: 19 Sep 2016 20:04
Donation rank:

22 Dec 2019 11:42

Witam,

Procesor AMD Athlon II X2 250

Goodram RAM DDR3 2048MB

Karta AMD Radeon HD 6500 Series

Niczego nie zmieniałem w sprzęcie i takiej sytuacji jak teraz w ETS nie miałem. A spędziłem w tej grze 652 dni wg. tamtejszych statystyk. Wydaje mi się że po prostu ProMods się mocno rozrósł i stąd te problemy Gdyż tak jak wcześniej wspomniałem bez ProMods wszystko jest ok A dawniej PM + RM nie stanowiło problemu
Bez ProMods to nawet nie wiedziałem kiedy przejechałem Berlin tak gładko poszło

Ssimoo
Posts: 443
Joined: 28 Dec 2015 18:50

22 Dec 2019 11:59

Nie tylko sam PM się rozrósł. Same kolejne wersje ETS2 wprowadzają dużo zmian. Wersja 1.36 jest już na przykład wyłącznie pod DX11. Obecnie zalecane wymagania gry są takie:

RECOMMENDED:
OS: Windows 7/8.1/10 64-bit
Processor: Quad core CPU 3.0 GHz
Memory: 6 GB RAM
Graphics: GeForce GTX 760-class (2 GB)
Hard Drive: 3 GB available space

PM dodaje masę nowych rzeczy, więc naturalne, że będzie wymagał jeszcze WIĘCEJ.
MOże gra się uruchamia w trybie OpenGL?

jacek4
Posts: 300
Joined: 21 Jun 2016 22:13
Location: Zawiercie, PL
Contact:

22 Dec 2019 12:08

U mnie jest tak. czy nowy ProMods pójdzie na takim zestawieniu?
Image
Image
Time to move on the road - Pora ruszyć w trasę - Zeit auf der Straße zu bewegen - På tide å flytte på veien - Время, чтобы двигаться по дороге - Час, щоб рухатися по дорозі

Ssimoo
Posts: 443
Joined: 28 Dec 2015 18:50

22 Dec 2019 12:20

Zadajesz bardzo śmieszne pytanie ;p Oczywiście, że pójdzie.

Horch
Posts: 7
Joined: 19 Sep 2016 20:04
Donation rank:

22 Dec 2019 12:25

Ssimoo wrote:
22 Dec 2019 11:59
Nie tylko sam PM się rozrósł. Same kolejne wersje ETS2 wprowadzają dużo zmian. Wersja 1.36 jest już na przykład wyłącznie pod DX11. Obecnie zalecane wymagania gry są takie:

RECOMMENDED:
OS: Windows 7/8.1/10 64-bit
Processor: Quad core CPU 3.0 GHz
Memory: 6 GB RAM
Graphics: GeForce GTX 760-class (2 GB)
Hard Drive: 3 GB available space

PM dodaje masę nowych rzeczy, więc naturalne, że będzie wymagał jeszcze WIĘCEJ.
MOże gra się uruchamia w trybie OpenGL?
Sprawdzałem ten dx 11 spadek fps trochę mniejszy ale teraz wyłączyłem PM i jest pięknie owszem są mikro lagi takie na sekundę może mniej ale dla mnie to nie problem. Zwłaszcza że występują rzadko. Po nowym roku i tak będę musiał ogarnąć kompa bo mam win7 który to w styczniu traci wsparcie. Więc jakoś się przemęcze ;)

EDIT :

Jako ciekawostkę dodam że w tym miejscu gra dosłownie zamarza na pare sekund potem klatkuje i następny lag jest na obwodnicy Berlina Jest to truck stop dodany przez PM i jestem pewny tego na 100% gdyż bez PM ten truck stop nie występuje.

LINK : https://ibb.co/YfLcTYV

User avatar
Vøytek
Developer
Posts: 9717
Joined: 05 Jan 2014 19:38
Location: Luboń
Contact:

22 Dec 2019 13:38

Jestem pewien, że te spadki są wywołane zbyt małą ilością RAMu. Weź pod uwagę, że mówisz o problemach w miastach, które są na mapie od dawna. Mapa sama w sobie nie rozrasta się tak bardzo, by nagle powodowała problemy, zwłaszcza przy przejściu z 1.35 na 1.36. Silnik gry jest zmieniany i dawniej Twój sprzęt mógł uciągnąć grę z paroma modami, ale dziś to już problematyczne. 2GB to za mało nawet na podstawkę, a co dopiero mody ;) Zależy jeszcze od ustawień graficznych, ale pewnie rozsądnie grasz na średnich lub niskich, bo wątpię by na wyższych rozgrywka była płynna.
To tak jakbyś grał kiedyś w CoD MW2 (2009, rocznik Twojego CPU), a dziś chciał zagrać w nowe Modern Warfare - 10 lat to przepaść w technologii, zwłaszcza jeśli to nie jest sprzęt z najwyższej półki nawet na tamte lata. Zdecydowanie przydałby się już upgrade.

EDIT: Przejechałem się A2 z Poznania do Berlina i fpsy utrzymywały się na poziomie 30-40. Nawet przy wspomnianym MOPie nie było żadnego freeza.
Intel Pentium G3420 @ 3.2GHz
4GB DDR3 1333MHz
MSI Radeon 5750 1GB
Image
Currently working on: various stuff
#1 forum spammer
Enjoying PM since 1.52
YouTube channel [PL]: http://youtube.pl/vooytek

Horch
Posts: 7
Joined: 19 Sep 2016 20:04
Donation rank:

22 Dec 2019 16:25

Zatem pomyślę nad modyfikacją kompa. Dzięki wszystkim za odzew :)

User avatar
WapkeZdrapke
Posts: 54
Joined: 30 Sep 2018 14:59

24 Dec 2019 12:27

Horch wrote:
22 Dec 2019 16:25
Zatem pomyślę nad modyfikacją kompa. Dzięki wszystkim za odzew :)
Moim zdaniem nie ma co modyfikować, ja bym kupił nowy komputer.
Map editor is broken but who cares

PC: i5-4670, GTX 1050 Ti, 4 GB DDR3 1600 MHz, 2 TB HDD + 240 GB SSD



Post Reply
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 3 guests