Problem jak zawsze... lagi...

Polish
Post Reply
wega998
Posts: 15
Joined: 15 Apr 2017 09:08

24 Apr 2020 18:58

Witam serdecznie, problem który pojawia się zapewne 1000 raz czyli lagi w ETS z ProMods i RusMap.. Komputer to laptop nowy tygodniowy: Lenovo IdeaPad L340 Gaming

Procesor: Intel Core i5-9300H
Karta graficzna 1: Intel UHD Graphics 630
Karta graficzna 2: Nivida GeForce GTX 1650 (na tym gra odpalana)
Dysk SSD

Nie wiem czy to pomoże ale profil ma ponad 10 garaży i w każdym po 5 ciężarówek.

Objawy to takie że nawet na niskich ustawieniach gra laguje i im wyższe tym lagi silniejsze. Sterownik grafiki świeży z kwietnia, ktoś ma jakiś pomysł co się wyrabia?

Temperatury grafiki i procesora w normie.

User avatar
elot360PL
Developer
Posts: 202
Joined: 04 Oct 2014 17:18
Location: Bytom (Poland)

25 Apr 2020 01:29

Ile masz RAMu?
Don't worry boys. Captain the useless developer is here!

Currently working on: NOTHING (As always)

Ssimoo
Posts: 491
Joined: 28 Dec 2015 18:50

25 Apr 2020 10:43

Spróbuj też wywalić sterownik i pozwól windowsowi samemu go znaleźć i zainstalować. Najlepiej usunąć całe urządzenie i wykonać czystą instalację.

wega998
Posts: 15
Joined: 15 Apr 2017 09:08

25 Apr 2020 15:55

Jeżeli chodzi o ram to karta nivida 4GB plus 8GB. Sprawdzałem w czasie grania i wykorzystanie ramu 5GB. Chodzi żeby karte nivida od instalować?

Ssimoo
Posts: 491
Joined: 28 Dec 2015 18:50

26 Apr 2020 09:34

Usunąć urządzenie z menedżera urządzeń. Windows sam je znajdzie i zainstaluje domyślny sterownik.

iwan4672
Posts: 38
Joined: 16 Jan 2014 17:06

26 Apr 2020 09:58

Ssimoo wrote:
26 Apr 2020 09:34
Usunąć urządzenie z menedżera urządzeń. Windows sam je znajdzie i zainstaluje domyślny sterownik.
Jak usunie kartę graficzną, to i tak sterowniki zostaną takie same. Ja bym nie eksperymentował w ten sposób, bo możesz zrobić więcej szkód, niż zysków

User avatar
Vøytek
Developer
Posts: 10027
Joined: 05 Jan 2014 19:38
Location: Luboń
Contact:

26 Apr 2020 11:54

Jeżeli nic innego nie pomaga, to zostają tylko te bardziej drastyczne środki.

Masz dużo innych modów? Jakie fpsy uzyskujesz? Bez tych map jest dużo lepiej czy podstawowa gra też się nie wyrabia? I jak w innych grach?
Image
Currently working on: various stuff
#1 forum spammer
Enjoying PM since 1.52
YouTube channel [PL]: http://youtube.pl/vooytek

Ssimoo
Posts: 491
Joined: 28 Dec 2015 18:50

26 Apr 2020 12:03

iwan4672 wrote:
26 Apr 2020 09:58
Ssimoo wrote:
26 Apr 2020 09:34
Usunąć urządzenie z menedżera urządzeń. Windows sam je znajdzie i zainstaluje domyślny sterownik.
Jak usunie kartę graficzną, to i tak sterowniki zostaną takie same. Ja bym nie eksperymentował w ten sposób, bo możesz zrobić więcej szkód, niż zysków
Nie zostanie - wystarczy zaznaczyc opcję "usuń oprogramowanie sterownika dla tego urządzenia" podczas odinstaowania urządzenia ;) Sam robiłem tak wielokrotnie licząc, że kolejne wersje sterownika NVIDIA będą dobre, ale cóż. Zawsze kończyło się tym samym - powrotem do oryginalnych, windowsowych :)

wega998
Posts: 15
Joined: 15 Apr 2017 09:08

26 Apr 2020 16:36

Mam pytanie jedno ważne... Czy ustawiona zbyt niska rozdzielczość może wpłynąć na zacinanie się?

Mody w ETS PRO MODS i RUS MAP. Ale jest ciekawsza historia z dzisiejszego dnia.. Wczoraj w sobotę postanowiłem zainstalować Farming Symulator 19 i ku mojemu zdziwieniu nadal występował takie same objawy jak w ETS czyli zacinanie się nie wiadomo czemu. FPS spadały do 50 przy zacięciu do 30 . Uruchomienie gry przez Game Booster w farmingu nic nie dało lecz po 5 min gry procesor doszedł do 95 stopni pokazując mi alarm. Już odpowiem na pytanie że laptop jest na nowej podkładce chłodzącej i jest dojście do świeżego powietrza. Po przemyśleniu pojechałem do media expert żeby może wysłąli na gwarancje w celu sprawdzenia czemu tak się grzeje po obudowa od początku użytkowania zawsze była bardzo ciepła i tu mi zaproponowali wymianę laptopa na nowego Asus FX505DY:

Procesor: AMD Ryzen 5 3550H

Karta graficzna: AMD Radeon RX 560X

Ram: 8 GB

Dysk SSD

I po zainstalowaniu pierwszego farminga problemy są identyczne jak w poprzednim!! Sterowniki nowe do amd. Jednakże zauważyłem że rozdzielczość jest ustawiona 1280x1024 (5:9) a nie wiem czy nie powinna być na 1600x900 (16:9). W ETS też jest ta niższa, czy może to mieć wpływ?



Post Reply
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 4 guests