Framedrop and lags since 1.9x

Installation problems or game crashes? Post them here.
Forum rules
ALWAYS FOLLOW OUR SELF-HELP GUIDE FIRST.

If you report a game crash ALWAYS post your game.log.txt in between CODE tags, or if it too large post it on pastebin.com and share the link.

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby cipinho » 29 Sep 2016 09:00

the solution to my problems was to reinstall the game, paste back mods and profiles (probably clearing the game cache would have worked too but I wanted to be sure) :lol:
tested a new profile without any mods and game run perfectly on 200% scaling and ultra settings, never dropped below 60 fps, 50-55 fps on 400%. back to all my mods (including american trucks) and get constant 40-50 fps on 150% scaling and almost ultra settings (lowered only some mirror settings).
interesting that GPU (GTX 960 actually) is working quite hard even on medium settings, getting easily at 70°C and full memory at 90-95%. All this time CPU works at only 15-20% (I7-4770, 3.4 Ghz) and RAM never more than 4Gb (8Gb in total), so interestingly the game is very high GPU demanding, all fps problems are basically caused by the GPU :evil:
also noticed that the additional trucks are high consumers and consequently I usually reduce the additional lights and mirrors :roll:
User avatar
cipinho
 
Posts: 75
Joined: 22 Mar 2016 17:16
Country:
Belgium

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby Ranchester » 02 Oct 2016 12:58

Robsi wrote:I think the Geforce Expirience settings are too optimistic. I changed the graphic setup to simple settings and choosed high. Scaling was at 125% and I increased it to 200% at 2560x1440. I had a ride to Barcelona today an the minimum fps was 24 which is driveble. Bevor with Geforce Expirience settings they where 16 fps or even less. On most parts of the map I get now 60 fps with VSync on on a 60Hz Monitor which is perfect for me. Sometimes it drops to 50 to 60 but this dont bother me.
I also think that Barcelona is the most complex city on the whole map and developer and modeller should not overdo it.


I think Spain is little overdone. It looks amazing but there just so many roads there (are they really all necessary?) and the junctions are insane.. Its unplayable for me. Bilbao and Barcelona are horrible, fps goes to single digits. ATS has cool looking busy areas like ProMods Spain but they perform so much better.
Ranchester
 
Donation rank:
Posts: 71
Joined: 10 Aug 2013 11:56
Country:
Finland

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby CARL1992 » 01 Nov 2016 20:02

i upgradet from my GTX 970 to GTX 1070 SLI Setup

with the GTX 970 my frames never droped under 30fps in busy areas and i hade 70% of the time 60fps but now with my SLI setting it even dropes down to 20fps and only 40% of the time 60fps, i thought the game supports SLI because when i watch Squirrel play he never had any framedrops with his old 980ti SLI setup

game was reinstalled recently and tweking the options didnt work either or the changes with nVidia Inspector für ETS2 SLI
Xbox 360 (CARL1992) ; Xbox One (CARL1992) ; PC (Windows 10)
Intel Core i5 6600K - Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming SLI - Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming - 16GB Corsair Vengeance DDR4-3000
Samsung Evo 850 SSD (250GB) - Western Digital Blue WD10JPVX (1TB)
User avatar
CARL1992
 
Posts: 10
Joined: 06 Jun 2016 20:47
Country:
Germany

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby storm19442 » 05 Nov 2016 14:13

i have i5 6500 3.5ghz gtx 960 oc 2gb and 8gb ram but when i come to city 20 fps 25max help ..
storm19442
 
Posts: 2
Joined: 15 Oct 2016 11:34
Country:
Croatia

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby LoaderSaints » 06 Nov 2016 12:42

What are your graphics settings in-game?
ImageImage
ImageImage
ImageImage
User avatar
LoaderSaints
Trailer Developer
 
Posts: 1674
Joined: 31 Mar 2014 13:49
Location: LoaderTech HQ, Uusimaa, Finland
Country:
Finland

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby CARL1992 » 07 Nov 2016 17:55

i have deinstalled this rubis GeFore Experience from nVidia and now i have constant FPS but sometimes in citys i reach barly 50fps

all options are on high and i have 125% scaling
Xbox 360 (CARL1992) ; Xbox One (CARL1992) ; PC (Windows 10)
Intel Core i5 6600K - Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming SLI - Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming - 16GB Corsair Vengeance DDR4-3000
Samsung Evo 850 SSD (250GB) - Western Digital Blue WD10JPVX (1TB)
User avatar
CARL1992
 
Posts: 10
Joined: 06 Jun 2016 20:47
Country:
Germany

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby plykkegaard » 07 Nov 2016 19:50

50 is fine, below 30 is noticeable
3D Artist - Moderator - Beta tester
User avatar
plykkegaard
Modeller
 
Donation rank:
Posts: 2523
Joined: 19 Sep 2014 19:18
Location: Jylland
Country:
Denmark

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby CARL1992 » 07 Nov 2016 19:56

i notice it wenn die fps drop down from 60 to 50 or 40 its irritating when it happens
Xbox 360 (CARL1992) ; Xbox One (CARL1992) ; PC (Windows 10)
Intel Core i5 6600K - Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming SLI - Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming - 16GB Corsair Vengeance DDR4-3000
Samsung Evo 850 SSD (250GB) - Western Digital Blue WD10JPVX (1TB)
User avatar
CARL1992
 
Posts: 10
Joined: 06 Jun 2016 20:47
Country:
Germany

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby plykkegaard » 07 Nov 2016 20:06

Took a quick scan on google, drivers not ready for 1070 SLI and one 1080 actually performs better than 1070x2 from what I could find
And sorry 980ti SLI with mature drivers is a much better setup than yours
3D Artist - Moderator - Beta tester
User avatar
plykkegaard
Modeller
 
Donation rank:
Posts: 2523
Joined: 19 Sep 2014 19:18
Location: Jylland
Country:
Denmark

Re: Framedrop and lags since 1.9x

Postby CARL1992 » 09 Nov 2016 20:21

yeah but Forza 6 Apex and Forza Horizon 3 have no problems with my Setup i reach 70fps on both game High Settings without a 5fps dip every minute
Xbox 360 (CARL1992) ; Xbox One (CARL1992) ; PC (Windows 10)
Intel Core i5 6600K - Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming SLI - Gigabyte GA-Z170X-Ultra Gaming - 16GB Corsair Vengeance DDR4-3000
Samsung Evo 850 SSD (250GB) - Western Digital Blue WD10JPVX (1TB)
User avatar
CARL1992
 
Posts: 10
Joined: 06 Jun 2016 20:47
Country:
Germany

PreviousNext


Return to Gameplay issues