Game Stuttering (Hiccups)

Installation problems or game crashes? Post them here.
Forum rules
ALWAYS FOLLOW OUR SELF-HELP GUIDE FIRST.

If you report a game crash ALWAYS post your game.log.txt in between CODE tags, or if it too large post it on pastebin.com and share the link.
User avatar
bmwGTR
Moderator
Posts: 2239
Joined: 10 Jul 2016 11:52
Location: Riegersburg resp. Graz

28 Jul 2019 12:11

Hi,

those two parameters are NOT in config.cfg - those two parameters are launch options (you can set them on Steam).

Best regards,
bmwGTR
ETS2: ProMods + RusMap + Great Steppe + Southern Region + Paris Rebuild
ATS: Coast to Coast + US Expansion + CanaDream + PazzMod


ProMods Moderator since April 2018

Image

PauloPires
Posts: 17
Joined: 28 May 2019 17:12

28 Jul 2019 12:35

Thank you for the help. Do you have recommended values for these settings?
Last edited by bmwGTR on 28 Jul 2019 17:21, edited 1 time in total.
Reason: remove quote, please do not quote the post above yours

User avatar
bmwGTR
Moderator
Posts: 2239
Joined: 10 Jul 2016 11:52
Location: Riegersburg resp. Graz

28 Jul 2019 17:21

Hi,

I'm using this one:
https://forum.scssoft.com/viewtopic.php ... 0#p1196989

Best regards,
bmwGTR
ETS2: ProMods + RusMap + Great Steppe + Southern Region + Paris Rebuild
ATS: Coast to Coast + US Expansion + CanaDream + PazzMod


ProMods Moderator since April 2018

Image

PauloPires
Posts: 17
Joined: 28 May 2019 17:12

01 Aug 2019 14:51

Thank you for your help.
Before i read your answer i found youtube vídeo With some values and i upped some of them even more and now i'm using:
-mm_pool_size 4000 -mm_max_resource_size 150 -mm_max_tmp_buffers_size 1500

It looks better and i get the stuttering more on DX9 mode. runing the game in DX11 it's much better and i've read that newer Graphics cards are having these problems playing With DX9 mode.
Is there any explanation to what each of these values are for so i can understand better wich ones i can put higher and Wich ones i can't change much?
Last edited by bmwGTR on 01 Aug 2019 15:06, edited 1 time in total.
Reason: remove quote, please do not quote the post above yours

User avatar
bmwGTR
Moderator
Posts: 2239
Joined: 10 Jul 2016 11:52
Location: Riegersburg resp. Graz

01 Aug 2019 15:11

Hi,

I found no explanation for it.
Look through the topic, maybe you will find one - or you can ask in this topic. At SCS forum also guys from SCS answer ;)

Best regards,
bmwGTR
ETS2: ProMods + RusMap + Great Steppe + Southern Region + Paris Rebuild
ATS: Coast to Coast + US Expansion + CanaDream + PazzMod


ProMods Moderator since April 2018

Image

PauloPires
Posts: 17
Joined: 28 May 2019 17:12

01 Aug 2019 15:12

Thank you. I'll do that.
Last edited by bmwGTR on 01 Aug 2019 15:12, edited 1 time in total.
Reason: remove quote, please do not quote the post above yours

Black82
Posts: 13
Joined: 06 Jan 2016 17:21
Donation rank:

11 Aug 2019 14:02

Hello! Tried those values (-mm_pool_size, -mm_max_resource_size, -mm_max_tmp_buffers_size ) with good results. Sadly another issue appear! Traffic disappear from roads. As I have read in SCS forum, I am not the only have having this consequence after setting those parameters. I use almost all Jazzycat traffic packs. Is there any way to make the two things live together?

User avatar
cipinho
Posts: 185
Joined: 22 Mar 2016 17:16

12 Aug 2019 14:01

@Black82: probably you have read my old post where indeed I had this problem. now it's the opposite, traffic generate better with these values:

Code: Select all

-mm_pool_size 4000 -mm_max_resource_size 50 -mm_max_tmp_buffers_size 1000
make sure you have at least 4 Gb VRAM to use pool_size value of 4000. if you have less, you need to reduce this value! for resource size there is no point to have it larger than 50. buffer size value 1000 is the maximum, any higher value is read as 1000. these settings are now in 1.35 absolutely necessary is you use large amount of traffic packs or/and many map mods.
Enjoy driving with Real Traffic Density for ETS2 / ATS and Real Ai traffic engine sounds ETS2 / ATS

Black82
Posts: 13
Joined: 06 Jan 2016 17:21
Donation rank:

12 Aug 2019 15:23

Thanks Cipinho! I will try those values and will let you know about results!

EDIT: I have make some test in "heavy" areas like Barcelona City and surroundings, Tel Aviv and surroundings, and Wien (Using Promods obviously). Tests are positive without doubts. Just a very little frame drop in cities, but I think it's very normal. After setting these parameters, should I restore "uset r_buffer_page_size" to default value of 10? (I have it on 20).

User avatar
cipinho
Posts: 185
Joined: 22 Mar 2016 17:16

29 Aug 2019 15:48

no, you should leave r_buffer_page_size to 20 if you have traffic packs or even increase if needed. the sign that you need to increase the buffer page size is only when you start seeing cars with missing parts on the road and lots of related errors in gamelog, otherwise never increase this!
Enjoy driving with Real Traffic Density for ETS2 / ATS and Real Ai traffic engine sounds ETS2 / ATS



Post Reply
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 8 guests