FPS

Ask questions about the mod here. If useful they will be added to the Q&A / Development updates.
Forum rules
Please do not post any crashes, malfunctions or other issues with the mod in this forum. If you have any issues with the mod, please post them here. This forum is only for questions/feedback towards the team, not for solving crashes.
SzczepanKolaczek
Posts: 54
Joined: 06 Aug 2013 22:50
Donation rank:

08 Aug 2013 20:33

Hello!!

Is it possible that the mod drastically reduces the FPS...? Never had sch an issue before, and it does not even depend on resolution / graphic details. I have not even reached Scandinavia yet (just began hauling a trailer from Stittgart to Stavanger) but the game is simply unplayable now... Would you please have any suggestions? Yes, I have oter mods as well, but never had problems with FPS... Thanks in advance!!

User avatar
Arvidsson-Källqvist
Posts: 347
Joined: 08 Aug 2013 08:38
Donation rank:
Location: Cluj-Napoca, Transylvania
Contact:

08 Aug 2013 21:53

I also have problems with FPS, but just only in some parts of the Scandinavia area, I think because of high-poly objects. (Medium performant laptop, with game running on mainly medium settings) Anyway try the map with no other mods, maybe that what causes it, or try to start a new game. :)
Company: David Kiesch International Transport AG
Headquarter: Kiel (D) / Kolding (DK) / Cluj-Napoca (RO)
Truck: 2016 Volvo FH 540 Globetrotter XL
Numberplate: KI YH 265

McC4rthy
Posts: 4
Joined: 07 Aug 2013 14:55
Donation rank:

08 Aug 2013 21:55

Are you using the ingame AA?
The antialiasing in ETS2 is terrible and incredibly demanding.
I personally recommend using FXAA tool. It makes the game prettier while increasing performance.

User avatar
ScuL
Founder
Posts: 8078
Joined: 31 Jul 2013 23:51
Location: Auckland, New Zealand

08 Aug 2013 22:06

We didn't use any super-heavy models, so it would be hard to think this could be it. The world map is significantly bigger so you would have a similar issue with the Going East DLC in this case
I am Image Dutch living in Image New Zealand and I speak Image EN Image DE Image SE Image FR
Image

SzczepanKolaczek
Posts: 54
Joined: 06 Aug 2013 22:50
Donation rank:

08 Aug 2013 23:21

To be more exact, when I start the game, it works fine. The problem appears after 1-2 minutes of playing, without any visible reason. Does not seem to be associated with the new contries (I have my main garage in Stuttgart) other mods (I tried removing them all), certain objects, textures, nothing. I also tried assigning more memory (by adding the parameter "-mm_pool_size 1000" to the shortcut) and, of course, lowering the resolution and details. Nothing worked... The mod seems excellent to me and I really would not like to get rid of it...

System specs: AMD Athlon(tm) II X2 250 3000Mhz, 4GB of RAM, NVIDIA GeForce GTS 450. Is this not enough to run this mod...?

User avatar
ScuL
Founder
Posts: 8078
Joined: 31 Jul 2013 23:51
Location: Auckland, New Zealand

08 Aug 2013 23:40

What happens if you disable the mod? Does your game go back to normal?
I am Image Dutch living in Image New Zealand and I speak Image EN Image DE Image SE Image FR
Image

SzczepanKolaczek
Posts: 54
Joined: 06 Aug 2013 22:50
Donation rank:

09 Aug 2013 22:06

Unfortunately, it did not go back to normal...

Again, after a few minutes of normal driving I experience something that makes the game almost unplayable" half a second of normal FPS and then half a second of almost standstill, over and over again... It began for the first time when I reached Hamburg after installing the Scandinavian mod, but now it did not disappear...

So I do not know how to fix it... I have no mods for the moment... Here is my game log:

************ : log created on : Friday August 09 2013 @ 22:57:33
00:00:00.000 : [sys] running on x86 / Windows XP x86 (version 5.1) / Dodatek Service Pack 3
00:00:00.000 : [sys] DirectX version : 4.09.00.0904
00:00:00.000 : [cpu] CPU0: AuthenticAMD [AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor] with 2 cores (2 threads) at ~3013MHz.
00:00:00.000 : [sys] using 1 worker thread(s)
00:00:00.000 : [sys] using QPC / ACPI (PM Clock) timer, frequency 3579545Hz
00:00:00.000 : [mem] physical total: 3325M
00:00:00.000 : [mem] physical avail: 2885M
00:00:00.000 : [mem] virtual total: 2047M
00:00:00.000 : [mem] virtual avail: 2010M
00:00:00.000 : [mem] Trying to allocate memory pool (1024000K)
00:00:00.011 : Disabling color wrap as both color strings are empty
00:00:00.128 : [hashfs] base.scs: Mounted and validated, 44386 entries (B1B9FC6727EA77FCC0D07800146D187E7F77C2B9E9C162EB3C96CE50F812344)
00:00:00.129 : [hashfs] core.scs: Mounted and validated, 3 entries (63479DF8066BEB38D084259D4747BB5031C3838112BB2A7157813249D807D71)
00:00:00.194 : [hashfs] def.scs: Mounted and validated, 4237 entries (BA2B81BA521B9BE9B68B03EF60CD03BFEDF49155D5C2A09A81AAFE2EB2555F2)
00:00:00.252 : [hashfs] locale.scs: Mounted and validated, 109 entries (FDC54016C1C0DABFF1355E1BC9546A5AAACFD4DD86434EAFCDCAA9A0C41DD60)
00:00:00.253 : [hashfs] base_cfg.scs: Mounted and validated, 2 entries (BEEED518750918929DC4BAA495359E6A9995042C38A4E0FDF8395DA5F2A5D07)
00:00:00.254 : [ufs] Home directory: 'D:/Moje Dokumenty/Euro Truck Simulator 2'.
00:00:00.254 : exec /home/config.cfg
00:00:00.254 : [sys] Executing /home/config.cfg ...
00:00:00.254 : uset r_full_resolution_corrections "0"
00:00:00.255 : uset r_force_color_shadowmaps "0"
00:00:00.255 : uset g_hw_info "1"
00:00:00.255 : uset g_cargo_sort "10"
00:00:00.255 : uset g_tooltip_delay "0.4"
00:00:00.255 : uset g_global_force_load_selector "0"
00:00:00.255 : uset g_desktop_fadeout "60"
00:00:00.255 : uset r_multimon_border_fov_right "0"
00:00:00.255 : uset r_multimon_border_fov_left "0"
00:00:00.255 : uset r_multimon_mode "0"
00:00:00.255 : uset r_segment_cache_static_buffers "1"
00:00:00.255 : uset r_segment_cache_behavior "3"
00:00:00.255 : uset r_use_depth_bounds "1"
00:00:00.255 : uset r_show_light_pixel_coverage "0"
00:00:00.255 : uset r_deferred_debug "0"
00:00:00.255 : uset r_mirror_scale_y "1"
00:00:00.255 : uset r_mirror_scale_x "1"
00:00:00.255 : uset r_scale_y "1.25"
00:00:00.255 : uset r_scale_x "1"
00:00:00.255 : uset r_normal_maps "1"
00:00:00.255 : uset r_sunshafts "0"
00:00:00.255 : uset r_color_saturation "1.0"
00:00:00.255 : uset r_color_yellow_blue "0.0"
00:00:00.255 : uset r_color_magenta_green "0.0"
00:00:00.255 : uset r_color_cyan_red "0.0"
00:00:00.255 : uset r_color_correction "1"
00:00:00.255 : uset r_dof_filter_size "0.5"
00:00:00.255 : uset r_dof_transition "400.0"
00:00:00.255 : uset r_dof_start "200.0"
00:00:00.255 : uset r_dof "0"
00:00:00.255 : uset r_mlaa_threshold "1.0"
00:00:00.255 : uset r_mlaa "0"
00:00:00.255 : uset r_hdr "1"
00:00:00.255 : uset r_fake_shadows "2"
00:00:00.255 : uset r_sun_shadow_texture_size "2048"
00:00:00.255 : uset r_sun_shadow_quality "1"
00:00:00.255 : uset r_mirror_view_distance "120"
00:00:00.255 : uset r_deferred_mirrors "0"
00:00:00.255 : uset r_deferred "1"
00:00:00.255 : uset r_nowmi "1"
00:00:00.255 : uset r_startup_progress "0"
00:00:00.255 : uset r_setup_done "1"
00:00:00.255 : uset r_gamma "1"
00:00:00.255 : uset r_nv_stereo_mode "2"
00:00:00.255 : uset r_no_frame_tracking "0"
00:00:00.256 : uset r_msaa "0"
00:00:00.256 : uset r_fullscreen "1"
00:00:00.256 : uset r_mode "1280x1024x32x0"
00:00:00.256 : uset r_path ""
00:00:00.256 : uset r_device "dx9"
00:00:00.256 : uset g_trackir "1"
00:00:00.256 : uset g_pedestrian "0"
00:00:00.256 : uset g_light_span_factor "0.5"
00:00:00.256 : uset g_light_distance_factor "0.5"
00:00:00.256 : uset g_vehicle_flare_lights "1"
00:00:00.256 : uset g_auto_traffic_headlights "1"
00:00:00.256 : uset g_auto_traffic "1"
00:00:00.256 : uset g_kdop_preview "0"
00:00:00.256 : uset g_screenshot_on_bug "0"
00:00:00.256 : uset g_developer "0"
00:00:00.256 : uset g_wc_fps "0.0"
00:00:00.256 : uset g_wc_radius "-1.0"
00:00:00.256 : uset g_artist_id "0"
00:00:00.256 : uset g_flyspeed "100.0"
00:00:00.256 : uset g_news "1"
00:00:00.256 : uset g_colbox "0"
00:00:00.256 : uset g_radio_mode "1"
00:00:00.256 : uset g_ignore_low_fps "0"
00:00:00.256 : uset g_truck_light_quality "1"
00:00:00.256 : uset g_truck_light_specular "1"
00:00:00.256 : uset g_gfx_all_scales "0"
00:00:00.256 : uset g_gfx_advanced "1"
00:00:00.256 : uset g_gfx_quality "3"
00:00:00.256 : uset g_menu_aa_limit "8"
00:00:00.256 : uset g_additional_water_fov "20.0f"
00:00:00.256 : uset g_rain_reflect_hookups "1"
00:00:00.256 : uset g_rain_reflect_actor "1"
00:00:00.256 : uset g_rain_reflect_traffic "1"
00:00:00.256 : uset g_rain_reflect_cache "1"
00:00:00.256 : uset g_rain_reflection "3"
00:00:00.256 : uset g_reflection "0"
00:00:00.256 : uset g_grass_density "1"
00:00:00.256 : uset g_veg_detail "0"
00:00:00.256 : uset g_minicon "0"
00:00:00.256 : uset g_console "0"
00:00:00.256 : uset g_texture_usage_stats "0"
00:00:00.256 : uset g_fps "0"
00:00:00.257 : uset g_stream_exts ".ogg;.mp3"
00:00:00.257 : uset r_vsync "1"
00:00:00.257 : uset r_anisotropy_factor "1"
00:00:00.257 : uset r_texture_detail "1"
00:00:00.257 : uset t_averaging_window_length "20"
00:00:00.262 : [lang] Language autodetection: 415
00:00:00.270 : Selected language: pl_pl
00:00:00.270 : Euro Truck Simulator 2 init ver.1.4.8 (rev. 46498)
00:00:00.271 : [net] LOG INFO: Started
00:00:00.275 : Setting UI reference mode to: 1440x900...
00:00:00.275 : [gfx] Selected rendering device: dx9
00:00:00.281 : [dx9] NVAPI initialized
00:00:00.281 : [dx9] Direct3D9 detected.
00:00:00.281 : [dx9] Number of adapters found: 1
00:00:00.282 : [dx9] Adapter #0: NVIDIA GeForce GTS 450 / 0 (0) MB (nv4_disp.dll, 6.14.13.790, )
00:00:00.283 : [dx9] Using SM3X rendering path
00:00:00.283 : [gfx] Trying to set 1280x1024 32bpp 60Hz (fullscreen)
00:00:00.301 : [dx9] SLI not found.
00:00:00.301 : [dx9] Stereo fully allowed.
00:00:00.301 : <ERROR> [dx9] Stereo enable query failed: -3
00:00:00.301 : [dx9] D3D9 device sucessfully created [HWVP]
00:00:00.595 : Game viewport set to: (window aspect ratio=1.25); viewport bounds=[left=0.00 right=1280.00 bottom=0.00 top=1024.00]
00:00:00.595 : UI viewport set to: viewport bounds=[left=0.00 right=1280.00 bottom=112.00 top=912.00]
00:00:00.692 : [al] device: OpenAL Soft
00:00:00.692 : [al] context extensions: ALC_ENUMERATE_ALL_EXT ALC_ENUMERATION_EXT ALC_EXT_CAPTURE ALC_EXT_DEDICATED ALC_EXT_disconnect ALC_EXT_EFX ALC_EXT_thread_local_context ALC_SOFT_loopback
00:00:00.692 : [al] vendor: OpenAL Community
00:00:00.692 : [al] version: 1.1 ALSOFT 1.14
00:00:00.692 : [al] renderer: OpenAL Soft
00:00:00.692 : [al] extensions: AL_EXT_ALAW AL_EXT_DOUBLE AL_EXT_EXPONENT_DISTANCE AL_EXT_FLOAT32 AL_EXT_IMA4 AL_EXT_LINEAR_DISTANCE AL_EXT_MCFORMATS AL_EXT_MULAW AL_EXT_MULAW_MCFORMATS AL_EXT_OFFSET AL_EXT_source_distance_model AL_LOKI_quadriphonic AL_SOFT_buffer_samples AL_SOFT_buffer_sub_data AL_SOFTX_deferred_updates AL_SOFT_direct_channels AL_SOFT_loop_points
00:00:00.692 : [snd] Started sound update thread
00:00:00.702 : [di8] Initializing device '@@[email protected]@' as 'keyboard'
00:00:00.703 : [di8] Initializing device '@@[email protected]@' as 'mouse'
00:00:00.843 : dispatch
00:00:01.126 : exit
00:00:05.314 : uset s_sfx_enabled "1"
00:00:05.314 : uset s_music_enabled "1"
00:00:05.314 : uset s_sfx_volume "1.0"
00:00:05.314 : uset s_music_volume "0.157895"
00:00:05.314 : uset s_master_volume "1.0"
00:00:05.314 : uset s_reverse_stereo "0"
00:00:05.314 : uset g_force_economy_reset "0"
00:00:05.314 : uset g_force_load_selector "-1"
00:00:05.315 : uset g_input_configured "1"
00:00:05.315 : uset g_income_factor "1.0"
00:00:05.315 : uset g_currency "0"
00:00:05.315 : uset g_bad_weather_factor "0.08"
00:00:05.315 : uset g_save_idx "2"
00:00:05.315 : uset g_adviser "1"
00:00:05.315 : uset g_desktop_tutorial "0"
00:00:05.315 : uset g_tutorial "0"
00:00:05.315 : uset g_fatigue "1"
00:00:05.315 : uset g_police "1"
00:00:05.315 : uset g_subtitles "0"
00:00:05.315 : uset g_clock_24 "1"
00:00:05.315 : uset s_interior_volume "1.0"
00:00:05.315 : uset s_rumble_enabled "1"
00:00:05.315 : uset s_reverse_enabled "1"
00:00:05.315 : uset g_pedal_clutch_range "1.0"
00:00:05.315 : uset g_hardcore_simulation "1"
00:00:05.315 : uset g_use_speed_limiter "1"
00:00:05.315 : uset g_engine_start_auto "0"
00:00:05.315 : uset g_motor_brake_auto "0"
00:00:05.315 : uset g_retarder_auto "0"
00:00:05.315 : uset g_brake_intensity "0.473759"
00:00:05.315 : uset g_steer_autocenter "1"
00:00:05.315 : uset g_mph "0"
00:00:05.315 : uset g_hshifter_layout "0"
00:00:05.315 : uset g_trans "1"
00:00:05.315 : uset g_lang "pl_pl"
00:00:14.127 : uset s_sfx_enabled "1"
00:00:14.127 : uset s_music_enabled "1"
00:00:14.127 : uset s_sfx_volume "1.0"
00:00:14.127 : uset s_music_volume "0.157895"
00:00:14.127 : uset s_master_volume "1.0"
00:00:14.128 : uset s_reverse_stereo "0"
00:00:14.128 : uset g_force_economy_reset "0"
00:00:14.128 : uset g_force_load_selector "-1"
00:00:14.128 : uset g_input_configured "1"
00:00:14.128 : uset g_income_factor "1.0"
00:00:14.128 : uset g_currency "0"
00:00:14.128 : uset g_bad_weather_factor "0.08"
00:00:14.128 : uset g_save_idx "2"
00:00:14.128 : uset g_adviser "1"
00:00:14.128 : uset g_desktop_tutorial "0"
00:00:14.128 : uset g_tutorial "0"
00:00:14.128 : uset g_fatigue "1"
00:00:14.128 : uset g_police "1"
00:00:14.128 : uset g_subtitles "0"
00:00:14.128 : uset g_clock_24 "1"
00:00:14.128 : uset s_interior_volume "1.0"
00:00:14.128 : uset s_rumble_enabled "1"
00:00:14.128 : uset s_reverse_enabled "1"
00:00:14.128 : uset g_pedal_clutch_range "1.0"
00:00:14.128 : uset g_hardcore_simulation "1"
00:00:14.128 : uset g_use_speed_limiter "1"
00:00:14.128 : uset g_engine_start_auto "0"
00:00:14.128 : uset g_motor_brake_auto "0"
00:00:14.128 : uset g_retarder_auto "0"
00:00:14.128 : uset g_brake_intensity "0.473759"
00:00:14.128 : uset g_steer_autocenter "1"
00:00:14.128 : uset g_mph "0"
00:00:14.128 : uset g_hshifter_layout "0"
00:00:14.128 : uset g_trans "1"
00:00:14.128 : uset g_lang "pl_pl"
00:00:14.140 : New profile selected: 'Szczepan'
00:00:14.140 : Mounting extra package: D:/Moje Dokumenty/Euro Truck Simulator 2/mod/[Matthias]GPS_in_all_trucks(optional).scs
00:00:14.141 : [zipfs] [Matthias]GPS_in_all_trucks(optional).scs: read ok, 67 entries [0x1bdeb3a]
00:00:17.359 : game /home/profiles/537A637A6570616E/save/autosave
00:00:17.628 : [bullet] Starting physics server: Bullet
00:00:17.911 : Loaded trailers: 75
00:00:17.914 : Loaded small traffic vehicles: 27
00:00:17.916 : Loaded truck traffic vehicles: 8
00:00:17.918 : Loaded traffic trailers: 15
00:00:17.919 : Loaded addon hookups: 16
00:00:17.920 : Loading resource server data ....
00:00:17.920 : Loading road data ....
00:00:17.922 : Loading terrain data ....
00:00:17.926 : Loading railing data ....
00:00:17.928 : Loading building data ....
00:00:17.940 : Loading model data ....
00:00:17.957 : Loading prefab data ....
00:00:17.974 : Loading sign data ....
00:00:17.997 : Loading traffic lights data ....
00:00:18.007 : Loading vegetation data ....
00:00:18.024 : Loading hinges data ....
00:00:18.040 : Loading stamp data ....
00:00:18.057 : Loading movers data ....
00:00:18.074 : Loading ferry data ....
00:00:18.090 : Loading country data ....
00:00:18.107 : Loading sound item data ....
00:00:18.124 : Loading live stream data ....
00:00:18.140 : Loading trigger action data ....
00:00:18.157 : Loading cutscene data ....
00:00:18.179 : Loading cargo data ....
00:00:18.185 : Loading company data ....
00:00:18.230 : Loading city data ....
00:00:18.255 : Map '/map/europe.mbd' loading started ....
00:00:19.695 : Map successfully loaded.
00:00:19.698 : Map load time: 1443ms (63 MB)
00:00:19.829 : <ERROR> Missing model animation: /vehicle/truck/daf_xf/interior/generic.pma
00:00:20.017 : Road network navigation caching started.
00:00:23.837 : Road network navigation caching finished.
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.kristiansand)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.odense)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.flensburg)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.oslo)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.goteborg)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.helsinki)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.kolding)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.turku)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.jonkoping)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.stockholm)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.aalborg)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.karlstad)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.arhus)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.stavanger)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.kobenhavn)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.malmo)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.bergen)
00:00:23.861 : <ERROR> Garage spawn point not found! (kdop_link.garage.esbjerg)
00:00:24.030 : <WARNING> Model in old format detected '/vehicle/truck/upgrade/codriver_plate/1.pmg', please upgrade format to improve load performance!
00:00:25.194 : Game init finished. (157 MB)
00:00:25.726 : init_truck 1ms
00:00:27.998 : [startup] spawned 21 vehicles
00:04:19.010 : init_truck 1ms
00:04:21.858 : quit
00:04:21.859 : Creating save-game file (/home/profiles/537A637A6570616E/save/autosave/game.sii) ...
00:04:21.994 : Game has been auto-saved.
00:04:22.667 : [dx9] NVAPI unloaded
00:04:22.667 : [net] LOG INFO: Stopped
00:04:22.753 : [sys] process shutdown

User avatar
ScuL
Founder
Posts: 8078
Joined: 31 Jul 2013 23:51
Location: Auckland, New Zealand

09 Aug 2013 22:07

Maybe too much to ask, but can you try to reinstall the game and then try to run it without mods?
(Then later add our mod again)

I am pretty sure that our mod should not impact the FPS like that.
I am Image Dutch living in Image New Zealand and I speak Image EN Image DE Image SE Image FR
Image

SzczepanKolaczek
Posts: 54
Joined: 06 Aug 2013 22:50
Donation rank:

09 Aug 2013 22:10

OK, but is there a way to keep my profile, if I uninstall the game...?

User avatar
ScuL
Founder
Posts: 8078
Joined: 31 Jul 2013 23:51
Location: Auckland, New Zealand

09 Aug 2013 22:22

SzczepanKolaczek wrote:OK, but is there a way to keep my profile, if I uninstall the game...?
Yep just copy the folder in My Documents\ETS2 and put it back :)
I am Image Dutch living in Image New Zealand and I speak Image EN Image DE Image SE Image FR
Image



Post Reply
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 9 guests