Fejlesztési hírek, információk

Hungarian
User avatar
JohnBart
Posts: 895
Joined: 21 Mar 2015 21:14
Donation rank:
Location: Budapest, Hungary
Contact:

16 Aug 2020 17:29

ProMods 2.50: Egyesült Királyság

Szerző: Stummer
Link: https://blog.promods.net/2020/07/promod ... eviews-uk/

Lengyelország mellett az Egyesült Királyság is komoly fejlesztéseket kapott a 2.50-es változatban. Sőt, ezzel még enyhén is fogalmazunk, ugyanis talán a mod történetének legnagyobb tartalmi változtatását kapja meg a szigetállam - négy teljesen új (vagy az alapjairól újraépített) város, kéttucatnyi ráncfelvarrt település, és az úthálózat javának felújítása vár a területre fuvarozó játékosokra. Kezdjük az áttekintést délnyugaton, Devon megyében, ahol a játéktér szinte egésze vagy teljesen új, vagy újraépített tartalomból áll.

Plymouth és Exeter

Ahogy azt már többször is említettük, a ProMods egy igazi csapatmunka, amelyet Plymouth városa is bizonyít. Az ottani munkálatok még 2016-ban kezdődtek: IvanGF14 fektette le a nagy kikötőváros alapjait. Mapperünk komoly ambíciókkal és motivációval állt neki a munkának, de sajnos időhiány miatt nem tudta folytatni a projektet, ami így a háttérbe szorult. Évekkel később végül Plum döntött úgy, hogy az akkor már készülő Exeter mellett Plymouth-ot is befejezi. Ez viszont nem volt egyszerű feladat: Plymouth egy nagy város, sok munkát igényelt az elkészítése, így végül FisherJB is besegített a fejlesztésébe, miután végzett a balkáni feladataival - neki köszönhető az iparterület lemodellezése. Plum ugyanakkor a belvárost és a kikötőhöz vezető utat készítette el. A komoly mapping munka azonban mit sem ér a megfelelő autentikus közúti jelzések nélkül: ezen a téren Mandelsoft, ScuL és Dawid2849 sietett a páros segítségére. Plymouth tehát nehéz szülés volt, de végre elkészült, a 2.50-es változatban így Ti is felfedezhetitek majd!

Lássuk, hogyan élte meg a fentebb taglalt kihívást Plum!
Plum wrote:Plymouth számomra egy igazi kihívás volt, főleg mivel a kikötőt a városközponton keresztül lehet elérni. Jelenleg sajnos az ETS2-ben nincs elég jó minőségű asset amellyel élethűen le lehetne modellezni az angol belvárosokat, ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy kompromisszumokkal bár, de sikerült egy felismerhető Plymouth-i városközpontot építenem. Persze nem minden épület néz úgy ki, mint a valóságban, de ennek ellenére is a helyiek több látványosságot is felismerhetnek majd, mint pl. a körforgalom közepén lévő Károly-templomot, a virágokból szőtt horgonyt, és sok más helyi különlegességet. A kikötőt szintén teljesen újraépítettük, hogy jobban hasonlítson a valódira. A legnagyobb fejfájást mégsem a fentiek, hanem az A38-as nyújtotta látvány jelentette, amely ugye egyenesen átvág a városon, de a Marsh Hills kereskedelmi parkban és az ipari területeken is mély a bejárható terület. Az optimalizáció tehát nem volt egyszerű, de azt hiszem, végső soron remek munkát végeztünk.
Image Image

Image

Ahogy fentebb már említettük, Exeter is egy jelentős újítás délnyugaton. A 130 ezres város Devon megye üzleti és turisztikai központja, így mindenképpen szerepeltetni akartuk a játékban. A településnek viszont egy technikai érdekessége is van, ugyanis itt található a ProMods egyik legkomplexebb prefabja: az M5-ös autópálya 29-es csomópontja. A prefab MandelSoft keze munkáját dicséri, aki hetekig dolgozott rajta, hogy minél élethűbb legyen. A terület felismerhetőségét emellett az Exe folyó, a helyi reptér, és egyéb látványosságok is segítik.

Image Image

Image

Ha pedig a képek helyett a mozgóképekre szavaztok, íme pár videó is a fentebb taglalt fejlesztésekről!

Cambridge és Norwich

Most viszont hajtsunk Kelet-Angliába, ahol szintén van miről mesélnünk: arrafelé a veterán Egyesült Királyság-fejlesztőnk, cashtime2013 dolgozott, aki az úthálózat kibővítése mellett megépítette a régió legnagyobb városát, Norwichot is!

Image

Image

A város panorámáján jól felismerhető lesz a helyi katedrális, de vezetési kihívásokban sem lesz hiány, a helyi fatelepet ugyanis egy trükkös, de látványos földúton keresztül lehet majd elérni.

Image

Cashtime emellett teljesen újraépítette Cambridge egyetemi városát is. A területen a személyes kedvenc helyszíne a folyó nyújtotta panoráma lett.

Image

Image

Norwich bekötését a létező angol úthálózatba nem akartuk csak 1-2 új útszakasszal megoldani, szóval az új település egy részletes környéki úthálózatot is kapott. Az új várost így egy kidolgozott vidéki norfolki és suffolki területen keresztül érhetitek majd el.

Image

Image

Kisebb ráncfelvarrások

Amikor a ProMods-stáb kezelésbe vesz egy létező területet, kétféleképpen lehet azt feljavítani:

a.) Töröljük, majd teljesen újraépítjük (rebuildeljük) az adott területet, ahogy az történt pl. Exeterrel is. Ekkor gyakorlatilag teljesen új tartalmat gyártunk (még ha az alap úthálózatot meg is tartjuk), ami remek minőséget jelent, de komoly erőforrásokat és időt igényel.

b.) Felfrissítjük (vagy technikai szóhasználattal élve, reskinneljük) az adott területet, hogy minél rövidebb idő alatt minél jobban megpróbáljuk kicsinosítani a pálya adott részét. Ennek keretében jellemzően jobb minőségűre cseréljük a régi, elavult asseteket: jellemzően már az úttextúrák cseréjével, az épületek és a növényzet lecserélésével, a kereszteződések és egyéb prefabok felújításával, vagy épp a közlekedési táblák cseréjével is komoly vizuális javulást érhetünk el. Egy reskin persze sosem lesz összhatásában olyan szép, mint egy teljes rebuild, de cserébe csak rebuild idejének a töredékét igényli.

Nos, a ProMods 2.50-es változatában cashtime2013 és Plum alaposan felfrissítette az ország javát. 20 (!) város kapott egy alapos reskint, amelyek között vegyesen szerepelnek az alapjátékból származó városok és régebbi ProMods települések is.

Image

Image

A városok mellett az úthálózat jelentős részét is kicsinosítottuk: a régi, egy prefabból álló csomópontokat lecseréltük, és igyekeztünk a terepet is feljavítani. Noha ideális esetben (ha sokkal több fejlesztőnk és időnk lenne rá) az Egyesült Királyság egészét teljesen újraépítenénk, a reskinnelés mégis egy kompromisszumos, de szép eredményt nyújtó megoldás a régi területek ráncfelvarrására.

Added in 4 hours 17 minutes 5 seconds:
ProMods 2.50: A Baltikum

Szerző: Stummer
Link: https://blog.promods.net/2020/08/promod ... s-baltics/

Bár a Baltikum nem olyan régen kapott DLC-t, mégis rengeteg teendőnk volt a régióban, a régebbi játékosaink ugyanis bizonyára emlékeznek rá, hogy a ProMods-nak saját baltikumi területei voltak még a DLC megjelenése előtt, benne több olyan várossal és útszakasszal, amik a hivatalos csomagban nem szerepeltek. A 2.50-es változatban ezen területek közül végre több is visszatér, méghozzá a 2020-as szintnek megfelelő, felújított formában - de ráadásként számtalan, a DLC megjelenése óta a régióban bekövetkezett közúti változást is lekövettünk!

Észtország

Észtország első fontos újdonsága a Saaremaa sziget visszatérése lesz, amelyet természetesen megfelelően bekapcsolunk a DLC úthálózatába is. Észt mapperünk, martinusK keményen dolgozik azon, hogy a régi ProMods-os észt területeket felújítsa a mostani vizuális szintre, és hogy így ne legyen látványos minőségbeli különbség a DLC-s és a ProMods-os területek között. A szigetről fejlesztőnk a következőket mondta el:
MartinusK wrote:Észtországnak komoly tengerészeti hagyományai vannak, eme hagyományoknak pedig a nyugat-észtországi szigetvilág a bölcsője. Saaremaa-t korábban keleti vikingek (avagy észt kalózok) lakták, és sajátos, ámbár erős észt identitásuk van. A sziget népe mindig is erős, lázadó vérű volt, ami persze nem csoda, ha már egyszer i.e. 1500 körül túléltek 9 meteoritbecsapódást is (lásd a Kaali krátereket). Ami a játékbeli megjelenését illeti: Saaremaa hat kikötővel érkezik majd (egy részük pályadekoráció lesz, mások működő kompállomások), illetve több tengerészeti célállomással. Ezen kívül a szigeten futnak majd Észtország legszűkebb, sűrű fenyvesek határolta útjai is - na nem mintha ez a jelenlegi, Saaremaaról származó WRC világbajnokot bármennyire is lelassította volna.

A fentiekből gondolom átjött, hogy nagyon közel áll hozzám a sziget, noha egész életemet a kontinensen töltöttem. Arra mindenesetre büszke vagyok, hogy jól beszélem a szigeti dialektust!
Image Image

Image Image

Litvánia

Litvániában Horizon volt nagyon elfoglalt, aki több, valós közúti fejlesztést ültetett át a modba. Panevėžys, az Aukštaitija régió központja ugyanis nemrég felújította az A17-es autópályát, amely a Baltikum egyik rendkívül fontos nemzetközi forgalmi és teherkorridorja, nem mellesleg pedig a Prágát és Helsinkit összekapcsoló E67-es út része. Ennek megfelelően az autópálya DLC-s változatát egy élethűbb ProMods-os implementációra cseréltük, amely érzésünk szerint sokkal valósághűbben ábrázolja ezt a fontos sztrádát. Ennek megfelelően több 2+1 sávos szakaszt is lemodelleztünk (ez az elrendezés főleg Svédországban elterjedt), és több turbo körforgalmat is készítettünk, amelyekből a ProMods mod egészén sincs valami sok. Végezetül, három új telephely is bekerült a városba, hogy felfrissítsük kicsit a helyi economyt.

Image

Image

Nem ez viszont az ország egyetlen újítása: végre a Kur-földnyelv is visszatér! Lássuk, mit tud elmondani Horizon erről a területről!
Horizon wrote:A Kur-földnyelv Litvánia legkedveltebb turistacélpontja, köszönhetően a gyönyörű természeti adottságainak, tengerpartjainak, és az UNESCO Világörökség részét képező homokdűnéinek. A modban Klaipėda városából lehet majd megközelíteni a földnyelvet, és Juodkranté tengerparti faluja lesz felfedezhető a területről.
Image
Horizon wrote:Technikailag a Kúr-földnyelv teljesen új, illetve régi (de ráncfelvarrt) szakaszokból tevődik majd össze a modban. A kompkikötők szintén teljesen újraépültek: igyekeztem a lehető legvalósághűbbre megcsinálni őket (úgy hogy a jelenlegi valós felújításokat is tükrözzék), de a városon belül is igyekeztem a többé-kevésbé valós helyükre helyezni őket.
Image

Image

Kalinyingrádi terület

Mivel a Kúr-földnyelv nem csak Litvánia, hanem a Kalinyingrádi területnek is része, így nem meglepő, hogy az orosz exklávé is kapott némi gondoskodást. Vladzz-G főleg a határkapcsolatot vette kezelésbe, és a Balti DLC assetjeit felhasználva visszaállította Zelenogradszkot, amely még anno a mod 2.10-es változatában debütált.

Image

Image

Added in 1 hour 16 minutes 7 seconds:
ProMods 2.50: Ukrajna és Moldova

Szerző: Stummer
Link: https://blog.promods.net/2020/08/promod ... d-moldova/

A Baltikum után folytassuk a körképünket keleten, ahol egy jelentősen kibővített, illetve egy alapjairól újraépített ország vár majd rátok a 2.50-es változatban: nézzük, mi a helyzet Ukrajnában és Moldovában!

Ukrajna

Ukrajna nem csak Európa második legnagyobb országa, hanem egyben fontos nemzetközi közlekedési korridor is. A fő útjai Közép-Európa és Oroszország, a Kaukázus és Belső-Ázsia között teremtenek kapcsolatot, így nem meglepő, hogy idővel a ProMods modban is szerepeltetni akartuk az országot. Erre több próbálkozásunk is volt már a múltban: az ország eredetileg a mod 2.0-s változatában debütált Ungvár és Munkács városaival, amiket aztán a 2.41-es változatban teljesen újraépítettünk. Közben ugyanakkor Kovel városának is nekiálltunk, az ottani munkálatok azonban elhaltak, az elkészült területek pedig mostanra nagyon megöregedtek. Végre azonban az ország saját mappert kapott a Debrecen-rebuildet is jegyző PapierSUHD személyében, így a 2.50-es release alaposan kibővíti majd az országot! Nézzük, mire számíthatunk keleten!

Nos, az ország két új tartománnyal (oblaszttal), öt új várossal, és közel 700 kilométernyi úthálózattal gazdagodik majd, amelyek egy földrajzilag felettébb változatos régiót fednek le:

Északon először a Kovel környéki sűrű erdők adják meg az alaphangulatot:

Image Image

Dél felé haladva aztán Lutszk és Lviv városait elhagyva az erdőket felváltják a végtelen mezők:

Image Image

Image Image

Az M-06-os mentén Lvivtől délre aztán elérjük Sztrít, és megnyílnak előttünk a Kárpátok, amelyek egyben az új ukrán területek legkarakteresebb részét adják.

Image

Az új városok mellett persze sok-sok kis falucskába is belefuthatunk majd utunk során.

Image

Az ukrán hangulatot azonban a táj és a városok mellett a helyi sajátosságokat átadó apróságok teremtik meg. Ott van mindjárt a GPS: Ukrajna nemrég az útszámozás kék hátterét pirosra cserélte, amit mi is lekövettünk, így a térképen a megfelelő színnel jelezzük az utakat. A közúti jelzőtáblák szintén komoly figyelmet kaptak: mivel az országban nincs egységes sablon az irány- és távolságjelző táblákra, mindet egyedileg kellett létrehoznunk. Végezetül pedig ott vannak a városok egyedi műemlékei, ismert épületei - vajon fel fogjátok mindet fedezni? :)

Technikai téren ugyanakkor szintén büszkék vagyunk az új területre: minden városban ugyanis egyedi, és 100%-ig valósághű telephelyeket látogathattok meg - garantáltan nem találtok két ugyanilyen prefabon alapuló célállomást. Ráadásul némelyiknél (a valósághoz hasonlóan) a menetlevelet is be kell mutatnotok behajtás előtt.

Mindezzel azonban csak a felszínt kapargatjuk: PapierSUHD nem szereti ellőni megjelenés előtt az összes puskaport, szóval a csatolt képek csak egy szeletét adják át az új ukrán területeknek.

Moldova

A 2.50-es kiadás nagy nyertese lesz Moldova is, amelyet eredetileg még Romániával együtt adtunk ki a ProMods 2.0-s változatában. A Black Sea DLC kiadása után viszont Románia alaposan megújult: olyannyira, hogy mellette Moldova borzasztóan elavultnak tűnt, így végül úgy döntöttünk, hogy nem kapcsoljuk össze a régi Moldovát az új Romániával, hanem inkább teljesen újraépítjük az országot. A területen MandelSoft kezdett el dolgozni, a 2.50-es verzióban pedig Balti városa (illetve a települést Romániával összekötő út) végre visszatér!

Image Image

Image

Added in 1 hour 6 minutes 21 seconds:
ProMods 2.50: Magyarország és az Észak-Balkán

Szerző: Stummer
Link: https://blog.promods.net/2020/08/promod ... n-balkans/

És végre hazai terepre érkeztünk, a 2.50-es változat ugyanis kishazánkat (valamint a Balkánt) is alaposan kezelésbe veszi majd - utóbbit egyébként olyannyira, hogy két cikkben tudunk csak beszámolni az ottani újdonságokról. Ezúttal Szlovénia és az Észak-Balkán kerül terítékre.

Magyarország

Nem mondhatjuk, hogy Magyarország nem kap kellő gondoskodást a ProMods projekttől: az elmúlt években új városként megkaptuk Győrt, gyönyörű rebuildet kapott Debrecen és Hajdú-Bihar, valamint az ukrán határtól nem messze plusz célállomásként befutott Vásárosnamény is. A 2.50-es változatban ismét a Dunántúl kap majd egy kellemes kis frissítést: Eryman, MandelSoft és Noah_Lukas Szombathelyet és Sümeget készítették el új lelátogatható célállomásként (utóbbinál természetesen a sümegi vár a fő látványosság), de az új területeken Pápa, Sárvár és Veszprém is felfedezhető (igaz, ezek pl. Püspökladányhoz hasonlóan nem célállomások, csak dekorációs települések).

Image Image

Image Image

Az új tartalmak mellett viszont a csapat igyekezett kissé kicsinosítani a meglévő (eredeti Going East DLC-s) területeket is: az országban így MandelSoft jóvoltából szinte az összes közlekedési táblát élethűbb darabokra cserélték, illetve ráncfelvarrták a Budapest körüli M0-s körgyűrűt is.

Észak-Balkán

Ahogy említettük, a Balkánon a 2.50-es változat annyi újdonságot hoz, hogy egyetlen bejegyzésben nem is tudjuk számba venni mindet: ezúttal az északi újdonságokat vesszük számba, a déli fejlesztésekkel külön cikkben foglalkozunk majd.

Kezdjük a sort a vadiúj Isztriai-félszigettel! Isztria java Horvátország területén fekszik, de rajta kívül Szlovénia és (Trieszt városával) Olaszország is birtokol belőle egy kis szeletet. A modban a félsziget mindkét nagy városa bejárható lesz majd: a horvát Pula a római kori amfiteátrumával, és a szlovén Koper, amely az ország legnagyobb kikötőjének ad otthont. Reméljük, hogy a városok mellett az azokat összekapcsoló utak is gyönyörködtetnek majd titeket!

Image Image

Image

Noha a balkáni terjeszkedésünk 2017-ben, a 2.20-as változattal kezdődött, Szlovéniát már korábban, a 2015-ös 1.90-es változatban bemutattuk. És bár akkoriban nagyon büszkék voltunk rá, 5 év nem múlik el nyomtalanul az ETS2 világában: mai szemmel már eléggé elavultnak hatnak a régi assetek és mapping technikák miatt. Épp ezért a 2.50-es változatban Szlovénia szinte egésze megújult valamilyen módon, akár kisebb reskinek, akár teljes rebuildek formájában. A területen szorgalmasan alkotó SeptianPJ remek munkát végzett az országgal: nem csodálkoznánk, ha a régiót bejárva azt hinnétek, hogy Szlovénia egésze teljesen új tartalom!

A régebbi, felújított területek közül kiemelkednek a maribori hidak, az osztrák határnál fekvő Karawanken-alagút (és annak egyedi határépületei), illetve a hegyek között/alatt meghúzódó hidak és alagutak, amelyek mindegyike immár megfelel a 2020-as grafikai színvonalnak.

Image Image

Image Image

Ljubljana, a szlovén főváros azonban még több törődést kapott: azt teljesen újraépítettük!

Image

Az észak-balkáni fejlesztések persze nem csak Szlovéniát érintették: Zágráb, a horvát főváros szintén teljesen újraépült, de az olasz Trieszt kikötővárosa is ki lett csinosítva!

Image

Image

Apropó, mostanra kiadtuk a 2.50-es változat videóelőzetesét is! Ha még nem tettétek volna meg, lent megnézhetitek! :)

Ex-ProMods tester and ex-Moderator. Translator of the official ETS2 + ATS Hungarian localizations. Ex-Community Beta tester of SCS Software. Retired Admin of RestaCar.hu. Pre-recorded DJ at ETS2 RestaCar Pirate Radio.
Drive safe and be nice! ;)

Image

User avatar
JohnBart
Posts: 895
Joined: 21 Mar 2015 21:14
Donation rank:
Location: Budapest, Hungary
Contact:

21 Aug 2020 12:44

ProMods 2.50: Dél-Balkán

Szerző: Stummer
Link: https://blog.promods.net/2020/08/promod ... n-balkans/

A Balkánbéli fejlesztéseinkről szóló hírek második felében dél-Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Albánia kerül terítékre - utóbbi két ország ráadásul "újonc" is a ProMods történetében, mivel a 2.50-es változattal fognak debütálni. Mindkettő igazán gyönyörű ország, mi pedig remélhetőleg egy igazán hatásos digitális ízelítőt tudunk majd átadni belőlük nektek!

Dél-Horvátország

Kezdjünk viszont a körképünket Horvátország déli részével! A meglévő pályarészekkel Ploče teremti meg a kapcsolatot, onnan délre két irányba haladhattok majd tovább a 2.50-es változatban: egyrészt Mostar városa felé Bosznia-Hercegovinába, ahol a híres Stari Most (avagy az "Öreg híd") is látható lesz.

Image Image

A másik útvonal ugyanakkor az Adriai-tenger partja mentén vezet majd dél felé, a Neretva folyamon és az opuzeni térségen át. Itt egy kis időre Bosznia-Hercegovinába is átlépünk majd, ahol Neum, az ország egyetlen tengerparti települése is megcsodálható lesz (igaz, csak scenery townként, azaz nem lesz célállomás).

Image

Elhagyva Bosznia-Hercegovina vékonyka tengerparti karéját, ismét visszatérünk dél felé haladva Horvátországba, ahol Dubrovnik, az ország egyik legismertebb városának panorámája vár az egyszeri fuvarosra:

Image Image

Ezzel viszont még mindig nincsen vége a déli útvonalnak, azon túl ugyanis egészen Montenegróig égethetjük a dízelt! A terület igazán festői - autópálya helyett szűk, hegyoldalba vájt, kis falvakon átvezető főút vár majd rátok, egészen a Kotori-öbölig, ahol kompra szállva tudjátok majd folytatni az utat!

Image

Image

És hogy az hova vezet? Nos, egyelőre Bar kikötőjéig, amely véleményünk szerint van annyira gyönyörű, hogy megérje végigutazni az odavezető (szintén szemnek kedves, ámde technikás) útszakaszt. Mi nagyon élveztünk dolgozni rajta - reméljük ti is élvezitek majd a felfedezését!

Albánia

Bár Albánia érkezése esélyesen nem nagy meglepetés (már évek óta volt egy lezárt útkapcsolatunk abba az irányba), azért reméljük mégis jó hír az ország érkezése. A 2.50-es változatban egyrészt a régi útkapcsolat kapott egy kis csinosítást, másrészt az utat egészen Elbasanig meghosszabbítottuk. A terület fejlesztője, FisherJB a következőket fűzte hozzá az új útszakaszhoz:
FisherJB wrote:Mindenkinek el kell kezdenie valahol a mappelést - az én esetemben ez több kisebb projekt volt, amelyekkel ki akartam tanulni az editort. Amikor viszont már úgy éreztem, hogy megvannak az alapok, úgy döntöttem, hogy csinálok egy addont a ProMods-hoz. A választásom az Albániába vezető lezárt útkapcsolatra esett, illetve Elbasanra, amely ottani nagyvárosként logikus célállomásnak tűnt. A Street View-t használva azonban hamar rá kellett jönnöm, hogy nagy fába vágtam a fejszémet: még soha nem csináltam olyan nagy hegyláncokat és városokat az editorban, mint amekkorákat itt kellett! Ugyanakkor így nagyon sokat tanultam a pályatervezésről és a bonyolultabb terepek építéséről is - részint ennek is köszönhető, hogy végül meghívást kaptam a ProMods csapatába, és a map részeként fejezhettem be a területet. Ez persze elhúzódott kicsit, mivel a megjelenés előtt fel akartam kicsit javítani a legrégebb óta készülő területeimet - a mappelés tényleg az a hobbi, ahol idővel egyre jobb és jobb technikákat sajátíthatsz el, így mindig van hova javítani az elkészült munkát. Mindenesetre remélem, hogy tetszeni fog Nektek Albánia - nem ez lesz az egyetlen fejlesztés a régióban, ígérem! :)
Image Image

Image Image

Image

Noha Bar és Elbasan két olyan célállomás, amelyekre már jelen állapotukban is büszkék vagyunk, a 2.50-es változatban ez a két település nem lesz összekapcsolva, mindkettő technikailag "zsákutca" lesz. Ennek oka teljesen prózai: bár fontosnak tartjuk összekapcsolni őket, a tervezett út egyszerűen nem fért bele időben a 2.50-es változatba, elvégre a bonyolult hegyvidéki terep mellett az albán fővárost, Tiranát is le kellene modellezni hozzá. A tervezett útvonal tehát kemény dió lesz, és bár valamikor biztosan el fog készülni, egyelőre nem tudjuk, mikorra.

És hogy mikor érkezik maga a 2.50-es változat? Ígérjük, hogy nemsokára! :)
Ex-ProMods tester and ex-Moderator. Translator of the official ETS2 + ATS Hungarian localizations. Ex-Community Beta tester of SCS Software. Retired Admin of RestaCar.hu. Pre-recorded DJ at ETS2 RestaCar Pirate Radio.
Drive safe and be nice! ;)

Image

GamerNorbi
Posts: 19
Joined: 26 Dec 2015 07:04
Location: Zánka, Veszprém county

21 Aug 2020 14:55

Köszi szépen a fordítást, John! Akkor már tényleg a célegyenesben van a 2.50 frissítés. :D

User avatar
JohnBart
Posts: 895
Joined: 21 Mar 2015 21:14
Donation rank:
Location: Budapest, Hungary
Contact:

23 Aug 2020 14:09

ProMods 2.50: Grúzia és a Közel-Kelet

Szerző: Stummer
Link: https://blog.promods.net/2020/08/promod ... s-georgia/

Igen, tudom hogy pár éve megint fellángolt a közéleti-diplomáciai-nyelvészeti körökben a Grúzia/Georgia kérdés, részemről viszont (egyelőre?) maradok az ország hagyományos magyar elnevezésénél, mivel azt biztosan nem keveri össze senki az amerikai Georgia állammal (még ha jelenleg nincs is benne a terület az ATS-ben). No de ugorjunk is a lényegre, és lássuk, mi vár a virtuálfuvarozókra a mod 2.50-es változatában a messzi Keleten!

Grúzia

Bevallom, a csapatban kb. mindenki meglepődött, amikor Platypus bemutatta az új területét: a Fekete-tenger keleti partjainál, a Kaukázus lábánál, és így Európa és Ázsia (kulturális-földrajzi) határán fekvő Grúzia ugyanis igencsak messze esik Európa többi lemodellezett területétől. A szomszédaival (azaz Örményországgal és Azerbajdzsánnal) szemben Grúzia melegebb éghajlattal rendelkezik (a tenger azért elég jól temperál), így gazdaságának jelentős szektora a földművelés (azon belül is a borászat), útjai mellett pedig gyakori látványosságok a pálmafák. Földrajza változatos: az országot erdők, folyók és hegyláncok sokasága tarkítja, egy igazán különleges és szép országgá téve a ProMods mod legújabb célállomását.

Image Image

Image

A 2.50-es változatban mindebből a grúz tengerpart lesz majd felfedezhető, Batumi és Poti tengerparti városaival, amelyek mind kereskedelmi mind turisztikai szempontból jelentős települések. Batumi az ország második legnagyobb városa, és egyben a helyi valamint nemzetközi turizmus egyik fontos célpontja is - mellette azonban a tengeri szállítmányozás egyik lényeges csomópontja is. A várostól délre már a török határátkelőt is elkészítettük, az viszont egyelőre csak tereplátványosság lesz, amellyel a körzet gazdasági jelentőségét érzékeltetjük - ki tudja, talán a jövőben azon túl is vezetnek majd utak... ;)

Image Image

Image

Poti egy Batuminál kisebb kikötőváros, azonban így is jelentős tengerészeti központ: többek között Ukrajnával és Bulgáriával is jelentős kompkapcsolatot tart fent, így minden évben nagy mennyiségű teherjármű és gépkocsi halad át a területén. Ahogy a valóságban, úgy a ProMods-ban is a bolgár Várna kikötőjéből érhetitek majd el a települést.

Image

Image

És hogy miért éppen Grúzia? Nos, Platypus elmondása szerint azért, mivel szeretett volna kicsit elszakadni a Middle-East Addon Pack fejlesztésétől, a Kaukázus pedig egy olyan régió, amelynek a lemodellezése mindig is érdekelte. Mivel pedig Poti városa a valóságban is megközelíthető Várnából (egy kellemes, cirka 54 órás kompút alatt), így logikusabbnak tűnt, hogy az ország a ProMods mod része legyen, semmint a Middle-East Addon csomagé.

A Közel-Kelet

És ha már szóba került a Közel-Kelet: a 2.50-es változattal együtt természetesen a Middle-East Addon Pack is új változatot kap majd, ott viszont komolyabb új tartalomra ne számítsatok - a területen főleg kisebb változtatások történtek:

1.) Mivel a csomagnak már része Irak és Szíria is, a terület fejlesztői (Platypus és Horizon) úgy döntöttek, hogy a meglévő egy útkapcsolat mellett készítenek egy másikat is, hogy ne mindig ugyanazon az útszakaszon kelljen közlekedni a két ország között. Rutba és Damaszkusz között így a páros készített egy újabb útkapcsolatot: ez a szír oldalon egy magányos autópályát, az iraki oldalon pedig a határhoz vezető úthálózat kibővítését jelentette. Bővebb információkat erről a fejlesztésről itt találhattok.

2.) A közelmúlt tragikus bejrúti tragédiája tükrében Platypus átdolgozta kicsit a város kikötőjét. A kompállomás így ott nem használható jelenleg, a területen építőmunkások dolgoznak a körzet újraépítésén.

3.) Izrael kapott pár új helyi reklámtáblát, amivel tovább nőtt a helyi speciális pályaelemek száma.

Ezzel pedig a nagy 2.50-es áttekintősorozatunk végére értünk! Az óra ketyeg, a megjelenés pedig már nincs messze, így köszönjük a figyelmeteket, és reméljük, hogy élvezni fogjátok az új update-et! :)
Ex-ProMods tester and ex-Moderator. Translator of the official ETS2 + ATS Hungarian localizations. Ex-Community Beta tester of SCS Software. Retired Admin of RestaCar.hu. Pre-recorded DJ at ETS2 RestaCar Pirate Radio.
Drive safe and be nice! ;)

Image

GamerNorbi
Posts: 19
Joined: 26 Dec 2015 07:04
Location: Zánka, Veszprém county

23 Aug 2020 15:54

Köszi, Johnbart a fordításokat a magyar Promods közösség nevében is! Ez egy szuper update lesz! ;) Sztem már csak napok kérdése de maximum 1 hét és itt a 2.50 frissítés, de persze kész, amikor kész :lol: :lol: :lol:

isti139
Posts: 39
Joined: 21 Feb 2017 15:49
Donation rank:

23 Aug 2020 18:31

Köszönjük szépen a fordítást, mint mindig :D Nem szeretnék szőrszálhasogató lenni, de az északi/ orosz frissítést kifelejtetted :D
Igen, nekem is van egy olyan érzésem, hogy pár nap és megérkezik a frissítés szóval elkezdhetem letölteni azt a mérhetetlen mennyiségű módot amit csináltak eddig az 1.38 ra :D

User avatar
JohnBart
Posts: 895
Joined: 21 Mar 2015 21:14
Donation rank:
Location: Budapest, Hungary
Contact:

24 Aug 2020 00:04

Köszi, nem voltam netközelben aznap mikor azt kirakta Stummer, így átsiklottam felette... ;)

ProMods 2.50: Skandinávia és Oroszország

Szerző: Stummer
Link: https://blog.promods.net/2020/08/promod ... nd-russia/

Bár a baltikumi és izlandi áttekintésünkkel egy kicsit már eleveztünk észak felé, Skandinávia és Oroszország északabbi területei még nem kerültek terítékre, holott ott is eléggé elfoglaltak voltak a fejlesztőink! Lássuk, hogy (délről észak felé haladva) milyen újdonságok várnak majd Titeket arrafelé!

Åland

A ProMods 2.50-es változatában végre teljes egészében megtalálhatóak lesznek az Åland-szigetek, a Svédország és Finnország között a Balti-tengeren félúton fekvő szigetcsoport. A terület fejlesztésének története igencsak mozgalmas volt, erről Leo2612 a következőképpen emlékezett vissza:
Leo2612 wrote:A szigetcsoport ProMods-os története még 2016 közepén kezdődött: HixoPL ekkor tervezte meg az úthálózatot, és pár hónap alatt sikerült Mariehamn (a helyi főváros) központját valamint Geta alapjait is megépítenie. A 2.20-as változat kiadása előtt aztán én fejeztem be az ottani munkálatokat, így Åland első szeletét ki is tudtuk adni.

A második ütem 2018 decembere után kezdődött, a Beyond the Baltic Sea DLC érkezésével ugyanis sok új finn assetet kaptunk a játékhoz, így Mariehamn városát is sikerült jobb minőségűre feljavítanunk. Pár hónappal később aztán sikerült véglegesítenünk az úthálózatot (ahogy HixoPL eredetileg eltervezte), és nekiállhattunk az új assetekkel a sziget egészét megépíteni/feljavítani. Utóbbi főleg Mariehamn környékén volt fontos, a régebbi területek 2019 végére ugyanis már eléggé elavultnak festettek, így inkább az újraépítésük mellett döntöttünk - de ha már ennyire belejöttünk a dologba, akkor egy újabb városrészt is felhúztunk, amivel végül kiadásra kész lett a szigetvilág.

Az új, kibővített verzióban két új falu, Godby és Geta látogatható meg, az utóbbi viszont még mindig javarészt HixoPL keze munkáját dicséri. Reméljük tetszeni fog majd a falu telephelyénél a tavi kilátás! ;)
Image Image

Image

Ahogy említettük fentebb, Mariehamn szintén kapott némi gondoskodást: többek között Åland parlamentje, és a város több parkja is lemodellezésre került - remélhetőleg minden új látnivaló felismerhető lesz majd!

Image

Image

Luleå

Folytassuk az utunkat észak felé, pontosabban Észak-Svédországba, ahol Ostpuff Luleå városával készült újdonságként. A Botteni-öböl partján fekvő várost észak-déli irányban az E4-es kerüli el, amely Stockholmot köti össze a Haparanda/Tornio-i finn határral; ez még a ProMods 2.30-as változatában készült el. A város viszont csak mostanra került abba az állapotba, hogy közzé lehessen tenni.

Image

Image

Muonio és Karesuando

Még északkabbra (azaz Észak-Finnország és Svédország egyik legészakabbi közúti csücskénél) Vladzz-G volt aktív, aki két új településsel készült az új változatra:

Az első Muonio, egy, a svéd határ mellett fekvő, de még finn település;

Image

A másik pedig Karesuando, amely Svédország legészakabban fekvő települése. Karesuando egyébként technikailag egy svéd-finn ikerfalu svéd fele; a finn oldalon a település Karesuvanto néven ismert, bár az ott élők (a települést félbevágó államhatár ellenére is) egy faluként tekintenek a lakóhelyükre. Ezt a játékban is igyekeztünk kicsit érzékeltetni, a potenciális célállomás és a kamionjavító műhely így a svéd oldalon, míg a pihenőhely és a benzinkút a finn oldalon található. A falu(k) fő látványossága a helyi templom (amely egyben Svédország legészakabban fekvő temploma is), amely remélhetőleg emlékezetes látványt nyújt majd minden arrafelé haladónak.

Image

Az új településeket Kittilä-tól északra kapcsoltuk be a létező úthálózatba, és hagyományos finn tájakon (azaz erdőkkel, tavakkal és kis tisztásokkal valamint falvakkal díszített vidéken) juthattok el hozzájuk.

Image Image

Image

Oroszország

Végezetül lássuk, hogy mi történt Oroszország-anyácska területén, ahol a ProMods 2.50-es változatának legészakabbi módosításait végeztük el (igen, még Izlandot is beleértve!). Horizon Nikelnél épített egy új elkerülőutat, Oroszország legészaknyugatabbi területén - ez egy valós fejlesztést követ le, ami az E105-ös út fejlesztésének részeként valósult meg. Horizon így számolt be a fejlesztésről:
Horizon wrote: Mivel a 2.45-ös változatban a térképvetítési paraméterek megváltozásával meg kellett hosszabbítanunk az észak-oroszországi utakat, úgy döntöttem, hogy egy kicsit felújítom az észak-orosz területeink legelavultabb részeit. Ennek egyike volt az R-21-es autóút, amelyet a város elkerülése végett húztak fel.

Igyekeztem minél valósághűbbé tenni az új útszakaszt, ami viszont az elavult Google Maps és Yandex-es források mellett nem volt egyszerű folyamat. Mivel a Street View-t a régi képek miatt maximum csak a topográfia lekövetésére használhattam, így számtalan videót, fotót, műholdképet és egyéb referenciaanyagot használtam fel a munkámhoz - ennek megfelelően az új útszakasz például (ahogy a valóságban is) sárga felezővonalat használ, ahogy az Norvégiában (és most nyárig Finnországban) is fennáll. Remélem, hogy a befektetett energia megtérül majd, és hogy elégedettek lesztek majd a végeredménnyel.
Image

Miután a területen jelentős a katonai jelenlét, az új útszakasz (a valóságnak megfelelően) egy ellenőrzőpontot is tartalmaz majd, ahol ellenőrzik az arrafelé szállítók menetlevelét.

Image

Mi ez hát, ha nem hamisítatlan orosz közúti életérzés? :)
Ex-ProMods tester and ex-Moderator. Translator of the official ETS2 + ATS Hungarian localizations. Ex-Community Beta tester of SCS Software. Retired Admin of RestaCar.hu. Pre-recorded DJ at ETS2 RestaCar Pirate Radio.
Drive safe and be nice! ;)

Image

GamerNorbi
Posts: 19
Joined: 26 Dec 2015 07:04
Location: Zánka, Veszprém county

24 Aug 2020 07:09

Köszi, Johnbart! ;) Valami készül a háttérben.....a compatibility oldalon :D :D :D

xela1961
Posts: 231
Joined: 22 Feb 2016 00:55

25 Aug 2020 14:05

Nagyon is köszi John Bartnak a sok fordítást minden magyar nevében !
Szerintem ez a legnagyobb update amit létrehoztak eddig !
Ezek szerint ki akarják mutatni, hogy az "50-es" egy különleges esemény lesz.
Eddig is szerettem a munkájukat, de ezzel kiváloak lettek, vagy inkább mondjam lesznek.Post Reply

Return to “Magyar”

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: No registered users and 1 guest